Vårdens värkliga verklighet

0kommentarer

Bilden kommer från dagens DN. Semesterkaos i år igen. Det är ungefär samma visa varje sommar, men det har blivit extra kännbart i och med sjuksköterskestudenternas stenhårda lönekrav. Landstingen har hårdnackat sagt nej och därmed stått utan den arbetskraft de så hett behöver.

När arbetsgivaren i Skåne försämrar arbetstidsvillkoren kontrar specialistsjuksköterskorna med uppsägningar. När arbetssituationen i förlossningsvården är kaotisk och nära bristningsgränsen kräver barnmorskorna förutsättningar för att kunna arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det värker i den svenska sjukvården och något måste hända! Vårdförbundets professioner tar ett stort samhällsansvar genom att tydligt markera och signalera "nu räcker det". Frågan är bara när arbetsgivaren ska vakna och ta sjuksköterskornas och barnmorskarnas krav på allvar?

Studenternas krav på högre ingånglöner är långt ifrån orimliga. Specialistssjuksköterskornas krav på bra arbetstider är långt ifrån orimliga. Barnmorskornas krav på en säker förlossningsvård är långt ifrån orimliga.

Vi kräver bra villkor för vår yrkesutövning. Det kan aldrig vara orimligt.

Kommentera

Publiceras ej